Stempel, z widocznym napisem hebrajskim koszer (hebr. właściwy, odpowiedni), był używany do oznaczania koszerności rozmaitych produktów spożywczych, w tym przypadku prawdopodobnie mięsa. Oznakowany stemplem produkt, dopuszczony był do spożycia przez wyznawców judaizmu, zapewniał bowiem o przygotowaniu go według zasad koszerności czyli zgodnie z prawem religijnym. Termin „koszerny” odnosi się do czystości rytualnej głównie pokarmów, ale także przedmiotów. Szczególnie skomplikowana kwestia dotyczy mięsa zwierząt i sposobu ich przygotowania (tzw. ubój rytualny). Zasady opisują to szczegółowo i tak np. wśród czworonogów wolno spożywać mięso jedynie tych zwierząt, które są jednocześnie parzystokopytne i przeżuwające. Ryby są dozwolone, o ile mają łuski i płetwy. Zakazane jest także spożywanie krwi, prócz krwi ryb. Nie wolno również mieszać pokarmów mlecznych i mięsnych. Wspomniany powyżej ubój rytualny (hebr. szchita) wymaga odpowiedniej organizacji i zatrudniania przez gminę żydowską tzw. szochetów, którzy tego uboju dokonują.
Numer inwentarzowy: | MZ-39-O |
Nazwa: | Stempel potwierdzający koszerność |
Zródło: | Mirosław Ganobis |
Datowanie: | I poł. XX wieku |
Wymiary: | podstawowa: długość 3,5 cm, średnica 1,5 cm (podstawy) |
Materiał: | mosiądz |
Technika wykonania: | odlewanie |
Digitalizacja: Regionalna Pracownia Digitalizacji Małopolskiego Instytutu Kultury w Krakowie, projekt- „Oszpicin znaczy Oświęcim”.